Mmmm säger vi bara! Detta är nog ett av världens bästa rätter.
Nu undrar du väl vad det är vi har skrivit i rubkriken, "Bánh Cuón"? vad är det för kinesiskt, jävla kineser
Jo nu ska vi berätta:
Bánh Cuón, vid ren översättning från vietnamesiska så kan vi kalla det för "rullad kaka".
Det är en rätt från nordvietnam vilket vi ursprungligen också kommer från. 
Det är gjort på en smet av bland annat rismjöl som fermenteras och ångkokas på en duk över en kastrull. Smeten som hälls på duken smors ut längs hela duken och man får då en väldigt tunn och delikat "ris-karta".
Dessa ris-kartor fylls och rullas med wok på köttfärs, "trä-öron svamp" (wood ear mushrooms) och lök. 
Låter det avancerat? Ja, det är väldigt avancerat!
 
 

 
Här ska ni få se vår älskade mormor laga den absolut bästa bánh cuón! vi är så lyckligt lottade att vara uppväxta med så god mat och så stor inspiration till mat från vår älskade familj.

 
     
 

Tillbehör man har till är Chả lụa vilket är vietnamesisk korv
gjord på mald fläsk som sedan lindas i bananblad. 
Färska kryddor, som mynta, thaibasilika, koriander och grön krispig sallad,
gurka samt groddor ska man ha på!
Det serveras även med nước mấm,vilket är en sås gjord på
fisksås, vatten, citron, socker, vitlök och chili.
 
 

    (iPhone- bilder, därav kvalitén)
 
 

Kommentera

Publiceras ej