Vi har alltid undrat varför denna bakelse heter som den heter, i somras var vi i Budapest och vi såg inga spår av denna fantastiska rulle. Så här ska vi se om vi blir nåt klokare... 
 
 
Onödig fakta från wikipedia:
Budapestbakelsen skapades av konditorn Ingvar Strid, född 1926 i Vetlanda
Budapestbakelsen, även kallad Budapestlängd, Budapestrulle eller Budapeststubbe, är ett bakverk som främst består av socker, äggvita, hasselnötter, grädde och någon frukt, exempelvis persiko- eller aprikosbitar eller mandarinklyftor, vanligen konserverade. Den bakas som en rulltårta med hasselnötsbotten på vilken grädde och fruktblandning breds ut. Den rullas sedan, ringlas med choklad och delas upp i portionsbitar. Budapestbakelser serveras ofta stående och garneras med vispgrädde och en mandarinklyfta var för sig.
 
Den första maj firas den årliga Budapestbakelsens Dag.
 
 
 
 
Dianas och Annas Budapestrulle
 
Tillagningstid: 35 min
8 - 10 bitar
Ugn 175°

100 g hasselnötter (malda)
6 äggvitor
2 dl strösocker
1 påse (3/4 dl) snabbmarsanpulver
2-3 dl vispgrädde
2 burkar konserverade mandariner

-Mal hasselnötterna.
-Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
-Blanda ned strösocker, marsanpulver och de malda hasselnötterna.
-Klä en form 20 x 30 cm, med smort bakplåtspapper, och bred ut smeten i den.
-Grädda ca 20 minuter.
-När kakan har svalnat stjälpes den upp på bakplåtspapper, eller smörpapper, gärna med en fuktig handduk under.
-Låt formen ligga över till kakan är helt kall.
-Vispa 2-3 dl grädde och blanda den med avrunna mandarinklyftor (från burk med 172 g frukt)
-Bred på gräddblandningen och rulla ihop till en längd med skarven underst. 
 
Inget svar hittade vi om varför bakelsen heter som den heter...FAIL.
 
 

1 kommentarer

Mushupham

05 Dec 2013 10:03

Undra va det bli för gott till helgen. Kanske något av min nya recept bok. Hahahaha

Kommentera

Publiceras ej